Bizimle iletişime geçiniz.

Aklınızda olan projeyi bizimle paylaşabilirsiniz.

Pres Endüstrisinde Akıllı Çözümlerle Dönüşüm: Yenilikçi Uygulamalar

Pres sektörü özellikle son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte önemli bir dijital dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu dönüşüm, gerçek zamanlı takip sistemleri, kalıp koruma teknolojileri ve yapay zeka destekli güvenlik önlemleri gibi yenilikçi çözümleri içeriyor. Bu makalede, pres ile sac şekillendirme yapan firmalardaki dijital dönüşümü ve bu süreçteki kilit unsurları ele alıyoruz.

Kalıp Hasarlarını Engelleme: Seri Üretimde İstenmeyen Cisimlerin Anlık Tespiti
Presle yapılan seri üretimde en önemli sorunlardan biri, kalıpların içine düşen yabancı cisimlerdir. Üretim esnasında gevşeyen bir bağlantı elemanının, tahliye edilirken takılan bir hurdanın varlığı veya kırılan bir zımbanın kalıp içine düşmesi gibi durumlar; kalıbın zarar görmesi veya ekstrem senaryolarda kalıbın devrilmesine kadar problemlere yol açabilmektedir. Zarar gören bir kalıbın tamir edilmesi zaman ve üretim kaybına yol açacaktır ve bu tamirler yüksek maliyetli olmaktadır. Yenilikçi kalıp koruma sistemleri, kameralar aracılığıyla bu durumu anında tespit edip üretimi durdurur ve operatöre uyarı göndererek üretim sürecini güvenli hale getirebilmektedir.

Derin Çekme Hatalarına Yol Açan Proses Değişkenliklerinin Gerçek Zamanlı Takibi
Sac şekillendirme sektöründe muhtemelen en çok uğraştığımız konuların başında sac üzerindeki kalite hataları gelmektedir. Saclarda yırtık, ondülasyon veya incelme gibi hatalar ne kadar manuel kontrol süreçleri olsa da gözden kaçabilmekte ve son kullanıcı olan müşteriye kadar ulaşabilmektedir. Bu konu ile ilgili gelişen kalıpçılık ve kalite kontrol yapan operatörlerin yetkinliklerinin her geçen gün gelişme kat edilse de, hatalar hala hayatımızın bir parçası.

Bu büyük problem için, hatayı oluşmadan önlemek üzerine geliştirilen yenilikçi yaklaşımlar da mevcut. Sac şekillendirme esnasında, proses kameralarla gerçek zamanlı olarak takip edilerek hataları önlemek mümkün hale geliyor. Bunun için Yeditek tarafından geliştirilmiş olan Digiforming, derin çekme işlemi sırasında seri üretimdeki değişkenliği anlık olarak tespit ederek, sac üzerinde oluşacak potansiyel hataları önceden tespit edip önlemeye olanak tanıyor. Böylece kalite ve hat verimliliği artarken, maliyetler azaltılabiliyor.

Hat Sonunda Görüntü İşleme Sistemleri ile Kalite Kontrol
Dijital dönüşüm, preste üretilen parçalardaki deliklerin sayılması, ölçü kontrolü ve markalama derinliklerinin ölçülmesi gibi detaylı işlemleri de kapsar. Üretimde yapay zeka kullanımı sayısı az da olsa gün geçtikçe kullanım alanı bulmaya başlamıştır. Örneğin pres çıkışına eklenen bir görüntü sistemi ile sacın ölçüsel kontrolü, deliklerin kontrolü, yırtık kontrolü, çizik/ezilme/vuruk/sivilce gibi hataların kontrolü otomatik olarak gerçekleştirilebilmektedir. Parça üzerine iz zımbası ile basılmış olan 0,3mm derinliğindeki bir izin derinliği dahi yapay zeka ile kontrol edilebilmektedir. Yapay zeka destekli sistemler, üretilen parçalarda kontrol edilmesi gereken noktaları sürdürülebilir bir şekilde hatasız olarak kontrol eder ve hatalı parçaların ayıklanmasını sağlar. Aynı zamanda bu sistemler yakalanan hataları kaydeder ve raporlar. Böylece üretim sürecindeki kalite standardını sürekli olarak yüksek tutar.

Yapay Zeka Destekli İş Güvenliği Önlemleri: İnsan Tespiti ve Pres Durdurma
Pres hattında veya pres içinde çalışan güvenliği artırmak için yapay zeka destekli iş güvenliği önlemleri devreye giriyor. Örneğin manuel presler için presin içinde operatör olduğu zaman presin hiçbir şekilde hareket edememesini sağlayan sistemler, pres hattında veya robotik hücrelerde insan tespit edildiğinde hattın tamamen durdurulması gibi uygulamalar yaygınlaşmaya başladı. Vinç ve forklift kazalarını önleyen yapay zeka destekli sistemler geliştirilebiliyor. Bu ve benzeri yapay zeka destekli iş güvenliği sistemleri, iş kazalarını en aza indirmek ve çalışan güvenliğini ön planda tutmak isteyen firmalar tarafından talep ediliyor.

Personel Verimliliğinin Takibinde Yapay Zeka ile Akıllı Yaklaşımlar
Yapay zeka (AI) teknolojileri personel verimliliğini artırmak için de akıllı yaklaşımlar sunar.  Sahadaki personeli kameralar ile izleyen ve görüntüler üzerinde gerçek zamanlı analiz yaparak manuel iş süreçlerindeki operatör performansını tespit ederek raporlayan, iş süreçlerini optimize etmenize destek olan sistemler geliştirilmektedir.

Endüstriyel dijital dönüşüm, sadece üretim süreçlerini değil, aynı zamanda güvenlik standartlarını ve personel verimliliğini de baştan aşağıya değiştiriyor. Bu teknolojik atılımların, sektörde rekabet avantajı sağlamak isteyen işletmelere sunduğu potansiyeli keşfetmek, sektörde geleceğin standartlarını belirleme noktasında kritik bir rol oynuyor. Bu ve benzer çözümleri sahanızda uygulamak için bize ulaşarak benzer uygulamalarla ilgili bilgi alabilirsiniz.